Blogg

18.02.2020. TIURLEIK

Morgenstemning langt inne på storskogen. Snart er vi der igjen da tiur og røy oppsøker de gamle spill-plassene. Jeg lengter etter den tiden, vårnettene på leik er blitt et av årets største høydepunkt. Var ute og sjekket leiken for noen dager siden, men foreløpig er det ingen spor å se.
Dette bildet er hentet ut av video fra et GoPro-kamera, så kvaliteten er langt fra optimal. At det var dugg på linsa synes jeg bare bidrar til skogstemningen. Bildet har vokst på meg og er blitt av de tiurbildene jeg er mest fornøyd med. Filmsnutten det er hentet fra, skal med i i tiurfilmen jeg har ferdig om et år eller ti.

29.01.2020. Utsmykning NAV Moss

Da har også jeg havnet på NAV, der de fleste av oss jo ender. Men foreløpig pryder jeg bare veggen i NAV Moss sitt møterom Øyeren. Dette luftfotoet av deltaet i Nordre Øyeren naturreservat er forøvrig ett av mine mest solgte bilder.


NAV Øst ønsket et bilde som utsmykning til et av sine møterom. Siden møterommene har navn fra steder i Akershus, og siden ett av dem het Øyeren, kontaktet de meg for å kjøpe bilder. Bildet er printet ut på blankt papir, og i dette tilfellet er det de selv som har stått for innrammingen.


Bildet ble tatt den 27. mai 2010. Jeg hang ut av vinduet i et skranglete småfly, kjempet mot kvalme, flysyke og vinger og stag som hele tiden kom i veien for komposisjonen jeg ønsket. På den tiden jobbet jeg og Sverre Solberg med boka Øyeren og elvene, der dette bildet ble brukt. Boka er nå utsolgt og er bare å få kjøpt i antikvariater.


Det er Gunvor Svandal som har vært innom møterom Øyeren og tatt bildene.

27.12.2019. TERTITTEN

Dette bildet fra veteranjernbanen Tertitten på Sørumsand, ble tatt til boka Romerike - eventyrlige opplevelser. Boka er kommet i flere utgaver på 2000-tallet, den siste i 2016. Boka er fremdeles å få kjøpt i enkelte bokhandlere, men det er få igjen.

Navnet Tertitten kommer fra at den var en såkalt tertiærjernbane - en smalsporet jernbane av tredje klasse. Banen kom i drift i 1896 , og i 1903 var den forlenget til 57 kilometer, med 15 stoppesteder mellom Sørumsand  og Skulerud i Høland. I 1960 ble banen nedlagt, men som kompensasjon stod den såkalte Kompveien, mellom Fetsund og Aursmoen, ferdig i 1967.


I 1966 åpnet museumsjernbanen Urskog-Hølandsbanen, med en fire kilometer lang banestrekning, traffikert av kullfyrte damplokomotiv. 

Bildet over her er tatt under romjulskjøringen. Jeg anbefaler en vintertur på ettermiddagen når oljelampene i kupeen tennes og det durer i svartovnene som kupéene er utstyrt med.

15.12.2019. Utsmykningsoppdrag Advokatfirmaet Økland på Lillestrøm

Advokatfirmaet Økland i Lillestrøm har kjøpt flere av mine bilder til utsmykning av sine lokaler. Bildene er kjørt ut og montert med forskjellige teknikker.

Bildet over her er tatt en tåkefull, men vakker høstdag med sprakende høstfarger. Her stod jeg ved Midtråka nord i Nordre Øyeren naturreservat. Øya i bakgrunnen er Gjushaugsand. 

Bildet over henger i kantina til advokatfirmaet Økland. Det ble fotografert fra Nestangen i Nes kommune, en råkald vinterdag med frost på granskogen ned mot elva. Det henger en tung frosttåke over Vorma, som har relativt varmt vann, og solnedgangen forgyller tåkeflakene. 

Dette bildet, som henger på et av advokatfirmaet Øklands møterom, ble tatt en frostkald vinterdag ved Glomma. Fetsund lenser kan skimtes i bakgrunnen. Bildet er kjørt ut på fototapet.

05.12.2019. Rødrever på Sandhornøya

Jeg driver for tiden og scanner inn bildene fra mitt gamle diasarkiv. Det ligger 30 års arbeide og mange titusener bilder der. Det er ikke gjort i en håndvending dette, men jeg tar tiden til hjelp.

Bildet over ble tatt på Sandhornøya i Nordland rundt 1990. Det ble i sin tid nr 2 i Villmarkslivs og Vi Menns konkurranse om årets beste naturbilde. Jeg brukte det selv første gang i boka Bak Syv blåner, som jeg ga ut i 1998. Boka er en reise rundt til de fineste naturområdene i Norge, de fleste av dem med mystiske opphavshistorier, sagn og myter. Boka fikk flott kritikk og ble en stor suksess. Den kom i flere opplag helt ut på 2000-tallet, men er nå bare å finne i antikvariater.