INNHOLD   «4 BØKER»
   HOVEDSIDE


Kjempene i Lysefjorden

Utdrag fra boka «Bak syv blåner», Orion Forlag 1997. © Tekst og foto: Øystein Søbye

Lysefjorden skjærer seg som et 45 km langt sverdhogg inn i Rogalandsfjellene. Fjordbunnen går helt ned til 450 m, og det er opptil 1100 m mellom heia og fjorden. Den mektige og dramatiske naturen har alltid gjort inntrykk på besøkende.

Slik beskriver den franske forfatteren Victor Hugo, som riktignok aldri var i området, Lysefjorden og det berømte «Kjerag-smellet»: «Lysefjorden er den forferdeligste av alle havets korridorskjær... En dyster gate som ingen går på; intet skip våger seg inn der... Av og til ryster vannet som marken under et jordskjelv. Av og til kan man høre tordenen rulle uten at en sky er å se på himmelen; en lysstråle skyter ut fra fjellveggen ... dette lynet skyter fram og tilbake som en boomerang ...
så skyter det ut igjen, begynner på nytt, mangedobler sine hoder og sine tunger ... Fugleskarene flykter. Intet kan være mer mysteriøst enn denne artilleriild som kommer fra det ukjente...».

Bak Hugos dramatiske beskrivelse ligger et spesielt naturfenomen: Kjerag hevdes å være et såkalt «skytende fjell». På vinteren, når vinden blåser fra sørøst, skal det kunne høres kraftige tordenbrak fra fjellet. Forklaringen skal være at spesielle vindforhold skaper overtrykk i et hulrom inne i fjellet. Her går en vannåre, og når den rette vindkula treffer, slynges vannet utover

Kjeragbolten er en sterk opplevelse for den som ikke er plaget av høydeskrekk.
© Foto: Øystein Søbye


avgrunnen. Det kraftige smellet kan skyldes vakuumet som oppstår i fjellet. (PS. For å berolige den som, i likhet med en «dustete anmelder» i bladet Naturen, tror jeg oppfatter dette sagnet som en vitenskapelig sannhet: Det gjør jeg ikke – like lite som jeg tror Lekamøya er en forsteinet trollkjerring!)

Turen til Kjerag tar to til tre timer. Det er ikke langt, men stigningen er kraftig, og kryssende daler gjør at stigningen må tas flere ganger! Slitet til tross - med suget fra 1000 meters loddrett, blankskurt fall rett ned i sjøen - er Kjerag en av fjellnorges største naturopplevelser!

Prekestolen ligger lenger ute i fjorden. Den kan ikke helt måle seg med Kjerag, men er likevel en stor opplevelse. Toppen er firkantet og flat som et dansegulv. Innerst er det en brei sprekk som en gang vil bli Prekestolens bane. Kanten er knivskarp og stuper 600 meter lodrett ned i fjorden.

Den 600 meter høye Prekestolen – eller «Hyvlatånnå som er det opprinnelige navnet – er den mest kjente av Lysefjordens kjemper.
© Foto: Øystein Søbye.


Men Prekestolen er ikke noe for den som vil ha naturopplevelsene i fred! Her er du sjelden aleine; i 1995 hadde Prekestolen hele 90 000 besøkende!


TOPPEN AV SIDA
FORRIGE
    INNHOLD     NESTE
MERE OM PREKESTOLEN
«4 BØKER»  HOVEDSIDE